Korábban olvashattátok az áfonyás pite receptemet, a somlói pikótája ugyan ezen alapul. Miután kihűlt a kész piskóta, felkockázzuk, tálaló tálba rakjuk a darabokat, majd meglocsoljuk rummal vagy rum aromával. Tehetünk bele rumban áztatott mazsolát vagy aszalt áfonyát, és diót is. Híg csoki és vanília pudingot készítünk. Amikor meghűltek, 1-1 ek kókuszzsírt keverünk mind a két pudingba, majd ráöntjük őket a rumos piskótára. Rétegenként is készíthetjük, illetve lehet rusztikusan is. A tetejére növényi tejszínhabot tehetünk (nélküle is finom). Jó étvágyat!
Tipp: Főzhetünk egy nagy adag vanília pudingot is és mikor megfőtt, két adagra oszthatjuk, belekeverhetünk az egyik adagba kb 2 ek. holland kakaót és kész is a csoki puding. Víz+rum+porcukor+holland kakaóporból készíthetünk öntetet a tetejére. Én ezt a lépést el szoktam hagyni, ellenben ti próbájátok ki gazdagabb lesz tőle! Tortaformában sütve, valamint a pudingokat sűrűbbre főzve, somlói tortát is készíthetünk belőle.