A korai ételallergiás időszakban nehéznek tűnik a kihívás, ám idővel már teljesen természetessé válik minden, amit tojás helyet használhatunk. Tojás pótlására több lehetőség is rendelkezésünkre áll, attól függ, mit szeretnénk készíteni.
Ebben a cikkben egy rövid összefoglalót olvashattok, azokról az ételekről, amiket talán a legnagyobb veszteségként él meg mindenki, aki a tojásmentesség útjára lép.
Süteményekben és palacsintában egy teáskanál sütőpor és egy teáskanál szódabikarbóna, lesz a segítségünkre.
Piskótába a fent említett kombinációt kiegészíti egy kevés étolaj és egy evőkanál ecet (lehet étkezési vagy almaecet is), ettől lesz lyukacsosabb a tésztánk. Attól nem kell félnünk, hogy ecet íze lenne a tésztának, mert kisül belőle.
Fasírozottba, egy kávéskanál szódabikarbóna és szódavíz teszi teljessé a tojáspótlást. Szemlemorzsa se szükséges hozzá, ebben az esetben egy kis pirospaprikával és kakukkfűvel már csevapcsicsát is kapunk.
Panírozáshoz választhatjuk a bioboltokban beszerezhető panírmorzsa keveréket és csak vízzel kell megkennünk a husit mielőtt a keverékbe forgatnánk. Illetve készíthetünk sörtésztát (sör+liszt+1tk szódabikarbóna+pici só) vagy palacsintatészta, belemártjuk a husit utána megforgatjuk zsemlemorzsába és kisütjük.
Nokedli, csipetke, grízgombóc, májgombóc. Számomra a tökéletes nokedlit, az Aldiban kapható, vegán tojáspótló nyújtja. Idényszerűen kapható, ezért érdemes feltankolni, amikor kapható. Más ételekbe is kitűnő tojás helyett, például süteményekbe. Ha nem áll rendelkezésünkre vegán tojáspótló, étkezési keményitővel is lehet pótolni.
Házi tésztat durumlisztből gyúrhatunk vízzel és egy pici sóval. Az a jó benne, hogy ki is száríthatjuk a kész tésztát és egy dobozba tárolva bármikor hozzá tudunk nyúlni, amikor tésztás ételre vágyunk.
Aranygaluskára sodó helyett, híg vaníliás pudingot főzhetünk.
Rántottát, bundáskenyeret, tojáskrémet tojásmentesen, csicseriborsó lisztből készíthetünk. Megosztom veletek a kedvenc ehhez kapcsolódó receptet, mely Steiner Kristóf szakácskönyvéből lopta be magát a szívembe. Kristóf konyhája nagy kedvencem lett, amióta mentes étrendre váltottunk. Az ő receptje is a csicseriborsóliszten alapul. Tervben is van, hogy meglátogatjuk Pesten a mozgóbüféjét a Food Truck udvarba, végre egy hely ahol nem kell rákérdenem, van e benne tej vagy tojás.
Ha bármi eszetekbe jut és esetleg ebből a fejezetből kimaradt, bátran írjatok. Remélem segítségetekre lesz ez a cikk magabiztos tojásmentes szakáccsá válás rögös ösvényén.