Zöldspárga idénybe mindig tartok itthon 1-2 csomaggal belőle a hűtőben. Citrommal és fokhagymával verhetetlen köretnek is. A zöldspárgát nem kell megpucolni, csak a fás végét lepattintani és kidobni, a zsenge végekkel dolgozunk. Ha nagyobb spárgákat veszek, akkor összevágom falatnyira őket.
Enyhén sós vízben felforraljuk a spárgákat, majd egyből ki is vesszük, és fokhagymás-citromos olívaolajon megforgatjuk egy serpenyőben pár percig, közepes lángon. Szalonnát kockázunk, majd lepirítjuk ropogósra. A tésztát kifőzzük és mindent összekeverünk. A tetejére ízlés szerint növényi sajtot (Violife) reszelhetünk. Jó étvágyat!
Hozzávalók: 1 csomag zöldspárga
1/2 citrom leve, esetleg héjja
3-4 gerezd fokhagyma
Szalonna
olívaolaj
tojásmentes tészta
Tojásmentes tésztát készíthetünk is, lehet kapni durumlisztet (én a Metroban vettem), amit vízzel és sóval kell tésztává gyúrni és már kész is a tésztánk. Akinek nincs tésztakészítő gépe se aggódjon, nyújtófa és kés elég hozzá. Illetve a Barilla összes tésztája tojásmentes, ami nem az A jelű üzemükben készült (szavatossági idő mellett jelölik a betűkódokat). Persze rengeteg féle tojásmentes tészta van már, a legtöbb nyomokban tartalmaz tojást. A bioboltban kapható gluténmentes tészták nagyrésze is tojásmentes. Én a barillát, azért szeretem, mert nagyon jó minőségű tészta és a legjobban hasonlít a tojásos társaira. A képen látható tésztát magam gyúrtam durumlisztből, lehet nagyobb adagot is készíteni, megszárítani és papírdobozban tárolni.