Hozzávalók:
Piskótához: 20 dkg liszt
10 dkg holland kakaó
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet sütőpor
1 ek. almaecet
4 dl növényi tej
1 narancs leve és héja
Krémhez: 2 evőkanál zselatin
8 dl tejszín
10 dkg cukor
4 ek étkezési keményítő
200 g növényi sajt ( aki szóját fogyaszt, használhat tofut)
1 naracs leve és héja
fahéj, vanília, szerecsendió
Csokimázhoz: 1,5 dl növényi tejszín
½ narancs leve (kisebb)
100 g étcsoki
A piskóta hozzávalóit összekeverjük és 180 fokos sütőben fél órát sütjük. Ha elkészült felkockázzük egy sor süti kivételével (ezt fogjuk vékonyan felszeletelni és a torta díszítésére használni). A süti kockákat összemorzsoljuk és 2 ek. olvasztott növényi margarinnal kikeverjük, majd a tortaformánk aljába nyomkodjuk, 180 fokon 20 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet, majd a torta tetejére öntjük. Alufóliába csomagoljuk a tortaformát és egy másik tepsibe helyezzük, amibe 1 ujjnyi vastagon forró vizet öntünk, majd 160 fokon 1 órát sütjük. Sütés után megvárjuk, míg megdermed. Érdemes egy estére hűtőben dermedni hagyni, majd másnap vegyük le tortaforma szélét. A csokimáz hozzávalóit felolvasztjuk és a tortát befedjük vele. A piskótából elrakott díszítésre szánt részeket, narancshéj kíséretében a tortára helyezzük. Jó étvágyat!
Tipp: Ha elrontjuk se gond, egy kis rum, dió, aszalt áfonya, vanília sodó és csokiöntettel már meg is van a somlói galuskánk. J