Hozzávalók: 60 dkg liszt
25 dkg élesztő
300ml gabonatej
1ek étkezési keményítő
5 g margarin (Liga)
100 g kristálycukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
Kakaós részhez: 3 ek. holland kakaó + 4 ek. víz
Két deciliter gabonatejben pici cukorral (konzerv kókusztejet használtam, mert krémesebb) felfuttatjuk az élesztőt. Minden hozzávalót összekeverünk egy tálban és tésztát gyúrunk belőle, majd kettéválasztjuk és az egyik feléhez hozzákeverünk a kakaós keveréket. Fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten letakarva a tésztákat. Négy részre osztjuk a tésztát (1), kinyújtunk egy világos és egy kakaós tésztát, majd egymásra helyezzük őket, a kakaós legyen felül és feltekerjük(2). Tepsibe helyezzük a rudakat (3) és újra letakarva kelesztjük fél órát (5), majd kenjük meg a tetejét vízzel. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra és 40 percig süssük a kalácsokat. Szépen megdagadnak majd a sütőben és betöltik a tepsit (6,7). Margarinnal és lekvárral eszméletlen finom. Jó étvágyat!
Tipp: Elég sok lesz belőle. Nyugodtan fagyaszthattok belőle, nem fog megvizesedni a fagyasztóban, hiszen nincs benne tojás és a keményítő sem engedi majd, hogy jégkristályossá fagyjon.