Hozzávalók: 60dkg liszt
1 kókusztej konzerv
élesztő
1 kk cukor
1 ek só
250 dkg növényi margarin (Liga)
magkeverék ízlés szerint
Vegyesen használom a liszteket: teljes kiőrlésűt, rozslisztet, csicseriborsó lisztet, kukoricalisztet, rizslisztet, lenmag lisztet, attól függ mi van itthon. A teljes kiőrlésű liszttől mindenképpen finomabb lesz a pogácsa.
A kókusztej konzervet azért javaslom, mert lágyítja a tésztát, hasonló, mintha tejfölt használnánk, nem fog érződni a kész pogácsán a kókusz íze.
Két deciliter kókusztejet meglangyosítunk, és a cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, a felkockázott margarint és a magkeveréket. A felfuttatott élesztőt is a keverékhez öntjük és tésztát gyúrunk belőle (1). A maradék kókusztejet adagoljuk hozzá, addig, míg lágy, szépen átdolgozott tésztát kapunk. A keveréket letakarva kelesztjük fél óráig szobahőmérsékleten(2).
Amikor megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésre (szerintem a légkeveréstől szárazabb lesz, ezért, ha szabályozható a sütő, inkább válasszuk a hagyományos sütést). Kinyújtjuk(5) (hajtogatjuk is párszor, és újra keleszthetjük(3,4), ez a lépés elhagyható), lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egyenlő távolságra, hogy legyen helye dagadni.
A tetejére is szórhatunk a magkeverékből, én azért nem szoktam, mert a kislányom kb. beveteményezi a magokkal a lakástJ, tojás nélkül nem ragad rá a mag. Szerintem teljesen jó, úgy, ha benne van a mag. A tetejére nem kell semmi, ellenben mikor sül (kb 20perc alatt megsül, attól függ, mekkorára szaggatjuk) nézegetni kell a pogácsák alját, hogy lássuk megsült e, mert a teteje lényegesen világosabb marad tojásos társaihoz képest(6). Jó étvágyat!