Hozzávalók a leveshez: 1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
zöldségek (répa, fehérrépa, borsó, karalábé, zellergumó, zöldségzöldje stb.)
1 tk olíva olaj
só, bors
Hozzávalók a májgombóchoz: 10-15 dkg máj (1-2 csirkemáj, 1 konzerv májkrém)
1 tk olaj
1 tk reszelt vöröshagyma
1 vízben áztatott tejmentes zsemle ( lehet egy szelet kenyér is)
1 ek étkezési keményítő
1 ek liszt
só, bors, majoránna,
A megpucoljuk a zöldségeket (ízlés szerint) egy pici olíva olajon (lehet más zsiradék is) megdinszteljük, a fokhagyma kivételével, mert ezt, majd csak a vége felé fogjuk belenyomni fokhagymanyomó segítségével, amikor már majdnem minden megfőtt. Sózzuk, borsozzuk a zöldségeket dinsztelés közben, majd felöntjük vízzel vagy húsleves alaplével (én mindig nagyobb adag húslevest főzök és fagyasztok le belőle, a zöldségleveseket hihetetlenül gazdaggá teszi, szerintem jobb, mint kész húsleves kockát használni). Készre főzzük a zöldségeket és a levesünk már kész is.
A májgombócot egy külön edényben főzzük meg, mert így nem fogja homályosítani a leves színét, és attól sem kell félnünk, hogy esetleg szétfő a levesben a gombóc. A találáskor fogjuk beletenni a tányérunkba a gombócokat, majd rámerjük a kész levest.
A lereszelt vöröshagymát pici olajon megpirítjuk, esetleg zöldségzöldjét is pirithatunk bele, majd a hozzávalókat homogén masszává dolgozzuk össze. ne ijedjünk meg ha túl lágynak tűnik a massza, az étkezési keményítő összetarja, majd a gombócokat. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk őket egy teáskanál segítségével. Mielőtt szaggatni kezdenénk, belemártjuk a forrásban lévő vízbe a kanalat, majd utána kezdjük a gombóckák szaggatását. Körülbelül 5 percig főzzük, majd leszűrjük a gombócokat, és tálaláskor helyezzük őket a tányérunkba leves kíséretében. Jó étvágyat!