Ízbunker (tejmentes+tojásmentes)

hagyományos konyha újragondolva

Szilvás gombóc

2017. június 19. 12:35 - Maszlag.Szilvia

Hozzávalók: - Fél kg főtt burgonya
                     - 1 ek sertés zsír vagy kókuszzsír
                     - 1 kg liszt
                     - pici só
                     - zsemlemorzsa és/vagy darált mák

A burgonyát megpucoljuk, összedaraboljuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Villával ellenőrizzük megfőtt e már, ha kész, akkor leöntjük róla a vizet és összetörjük krumplinyomóval. Hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos a krumpli egy nagyobb tálban elkezdjük tésztává gyúrni egy csipet sóval, a zsiradékkal és adagoljuk hozzá a lisztet, annyi liszt kell hozzá, hogy összeálljon tésztává a massza.

Kinyújtjuk, egyenlő kockákra vágjuk és megtöltjük cukrozott, fahéjas szilvával vagy az éppen aktuális idénygyümölccsel. Csokoládéval is megtölthetjük, ha erre vágyunk. A tészta kockák 4 sarkát összenyomjuk és tenyerünkben megforgatva gombócokat formálunk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe engedjük a gombócokat, és amikor felúsznak a víz felszínére, kiemeljük őket egy szűrőkanál segítségével.

Kevés zsiradékon zsemlemorzsát pirítunk, addig, amíg aranybarna nem lesz, megforgatjuk benne a lecsepegtetett gombócokat. Mi mákosan szeretjük jobban, ezesetben a vízből kivett forró gombócokat egy kevés cukorban forgatjuk és hűlni hagyjuk, amikor már langyos, rátehetjük a darált mákot. Azért kell hűlni hagyni, mert különben a mák keserű lesz.

Készíthetünk nudlit is a tésztából. Hosszanti csíkokra vágjuk fel a kinyújtott tésztát és fél cm-es csíkokat vágunk le belőle, majd szintén sós vízben főzzük meg. Jó étvágyat!

Tipp a lusta változathoz: Az Aldiban és a Lidliben kapható saját márkás szilvásgombóc, tej- és tojásmentes, így csak főzni kell. Ezekben édes, fahéjas darált szilva töltelék található. Ha elfér a fagyóban és szeretitek, gyorsan elkészíthető, én tartok itthon általában. A Gergely márkájú gombócok is szintén mentesek, ellenben ez szilvalekvárral töltött és lényegesen nagyobb gombócokat tartalmaz.

Szólj hozzá!
Címkék: édességek

A bejegyzés trackback címe:

https://izbunker.blog.hu/api/trackback/id/tr2312605577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása