Hozzávalók: - Fél kg főtt burgonya
- 1 ek sertés zsír vagy kókuszzsír
- 1 kg liszt
- pici só
- zsemlemorzsa és/vagy darált mák
A burgonyát megpucoljuk, összedaraboljuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Villával ellenőrizzük megfőtt e már, ha kész, akkor leöntjük róla a vizet és összetörjük krumplinyomóval. Hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos a krumpli egy nagyobb tálban elkezdjük tésztává gyúrni egy csipet sóval, a zsiradékkal és adagoljuk hozzá a lisztet, annyi liszt kell hozzá, hogy összeálljon tésztává a massza.
Kinyújtjuk, egyenlő kockákra vágjuk és megtöltjük cukrozott, fahéjas szilvával vagy az éppen aktuális idénygyümölccsel. Csokoládéval is megtölthetjük, ha erre vágyunk. A tészta kockák 4 sarkát összenyomjuk és tenyerünkben megforgatva gombócokat formálunk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe engedjük a gombócokat, és amikor felúsznak a víz felszínére, kiemeljük őket egy szűrőkanál segítségével.
Kevés zsiradékon zsemlemorzsát pirítunk, addig, amíg aranybarna nem lesz, megforgatjuk benne a lecsepegtetett gombócokat. Mi mákosan szeretjük jobban, ezesetben a vízből kivett forró gombócokat egy kevés cukorban forgatjuk és hűlni hagyjuk, amikor már langyos, rátehetjük a darált mákot. Azért kell hűlni hagyni, mert különben a mák keserű lesz.
Készíthetünk nudlit is a tésztából. Hosszanti csíkokra vágjuk fel a kinyújtott tésztát és fél cm-es csíkokat vágunk le belőle, majd szintén sós vízben főzzük meg. Jó étvágyat!
Tipp a lusta változathoz: Az Aldiban és a Lidliben kapható saját márkás szilvásgombóc, tej- és tojásmentes, így csak főzni kell. Ezekben édes, fahéjas darált szilva töltelék található. Ha elfér a fagyóban és szeretitek, gyorsan elkészíthető, én tartok itthon általában. A Gergely márkájú gombócok is szintén mentesek, ellenben ez szilvalekvárral töltött és lényegesen nagyobb gombócokat tartalmaz.