Jöjjön ma egy nagy kedvenc, amivel mindig meghódítom a vendégek szívét: A mini meggyes rétes.
Készen kapható leveles tésztával dolgozom, gyors és finom is. Az én nagy kedvencem az Aldiban kapható leveles tészta, ami vegán, tehát nem tartalmaz állati eredetű hozzávalót. Leveles tésztával jobb rétest lehet készíteni, mintha rétestésztát vennénk.
Amivel kezdenünk kell az előkészületeket, az a töltelék, hiszen ezt ki kell hűteni, mielőtt a leveles tésztába töltenénk. Ezt a tölteléket használom meggyespitéhez is. Maga a töltelék a puding receptemen alapul.
A receptben megadott mennyiség, kb. 6 szál mini rétesre elég. Aki sokalja nyugodtan csökkentse az adagot. Egy csomag leveles tésztából lesz 2 szál rétes.
Hozzávalók: 3 csomag leveles tészta
2 üveg magozott meggybefőtt
2 ek étkezési keményítő
1 kk fahéj
porcukor a tetejére
Töltelék: Két üveg magozott meggybefőttet felbontunk és egy szűrő segítségével egy lábasba lecsurgatjuk a levét, a gyümölcsöket pedig a szűrőben hagyjuk. A leszűrt lében elkeverünk 2 evőkanál étkezési keményítőt és egy mokkás kanál fahéjat. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, mint a puding. Hozzákeverjük a gyümölcsöt és lehűtjük. Érdemes hűtőben pihentetni pár órát, illetve előző este megfőzni, hogy másnap már tölthessük is a réteseket.
A sütőt előmelegítjuk 200 fokra alsó felső sütésen. A tésztát kivesszük a hűtőből, hosszában félbe vágjuk és megszórjuk egy kis búzadarával (1). Ráhalmozzuk a tölteléket (2) és feltekerjük (3). A leveles tésztát sütőpapírra kinyújtva árulják, így sütőpapírral együtt tepsire helyezzük (4) és megkenjük vízzel. Mehet is a sütőbe kb. 20 percre (5). Miután kihűlt felvágjuk és megszórjuk porcukorral (6). Jó étvágyat!
Tipp: Hamis túrós rétest is készíthetünk. Almával is tökéltes, ebben az esetben az almát meghámozzuk és lereszeljük nagylyukú reszelőn, megcukrozzuk és fahéjazzuk, hagyjuk, hogy levet engedjen. Kinyomkodjuk a levét nagyjából és mehet is a rétesbe.