Büszke vagyok Anyukámra, amiért ennyire nyitott és a hagyományos receptjeit nem sajnálva, áldozott az újítás oltárán.
Hozzávalók a tésztához:
Lisztek: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 30 dkg rozsliszt, 30 dkg finomliszt, 10 dkg rizsliszt
2 dl langyos rizstejben 1 tk cukort teszünk és belemorzsolunk egy kocka élesztőt,majd felfuttatjuk
250 g Liga margarin
1 ek sertészsír
1 ek só
3 ek fehérbor
Tepertő a kenéshez:30 dkg tepertő
Lisztet összedolgozzuk a margarinnal, a sertészsírral és a sóval, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet, a bort és tésztává dolgozzuk. Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük tepertővel, a tepertőt meg is hintjük egy kis sóval (hogy elvegye a tepertő édeskés ízét), majd felcsavarjuk, mint a rétest és betekerjük csigaház formába. Fél órát letakarva keletjük. Még háromszor megismételjük a nyújtást, csavarást és kelesztést. Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. Végül 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kés segítségével bevagdossuk a tetejét rács alakzatba. Kiszaggatjuk a pogácsát ( nem kell semmivel megkenni) és 200 fokon 15 percet sütjük ( a sütés ideje változhat, ezért érdemes ellenőrizni a pogácsák alját megsültek e már). Jó étvágyat!
Tipp: Anya szerint vegyes liszttel finomabb, ám használhattok fehér lisztet is, ha az van otthon.