Ízbunker (tejmentes+tojásmentes)

hagyományos konyha újragondolva

Hamis túrógombóc és túrós rétes

2017. április 23. 07:54 - Maszlag.Szilvia

  Ha megkérdeznék mi hiányzott a legjobban, és mi az, amit a legjobban szerettem a tejtermékek közül, az a túró. Imádom a túrógombócot, mégis lemondtam róla. Ám sikerült rekonstruálnom ízvilágban nagyon-nagyon hasonlót. A tesómmal sikerült is elhitetnem egyszer, hogy a köleses hamis túrós rétesem túró, azt hiszem nem kell leírnom, milyen boldog voltam. :) 

Túrógombóc

turogomboc.jpg

  Egy bögre kölest szoktam megfőzni háromszoros gabonatejben ( amilyet szerettek, a rizstej a legsemlegesebb ízű). A mennyiséget, azzal lehet a legjobban mérni, ha elképzeljük, illetve ki is önthetünk 3 egyenlő arányú pohár vizet egy lábasba,ennél a mennyiségnél lesz egy kicsit több a kész kölesmassza. Belefacsarom egy citrom levét és belereszelem a héját is, vaníliás cukrot/vanília aromát/vanília rudat (kinek mi van otthon) teszek bele, cukrozom (ezt rátok bízom, tessék kóstolgatni! :) ). Amikor megfőtt, sűrű masszát kapunk, javaslom, hogy kóstoljátok meg megfőtt- e rendesen, mert van olyan köles is, ami igényel még egy kis folyadékot.  Amíg kihűl a köles, egy kevés zsiradékon zsemlemorzsát pirítok és elkészítem a tejfölt.

koles.jpg

Tejföl: konzerves kókusztejbe (ezek nagyon jó sűrűek, sok félét lehet kapni nagyobb bevásárlóközpontokban is,nem kell hozzá biobolt) vagy kókusztejszínbe ( konzerves kókusztej is kókusztejszín inkább állagra és költséghatékonyabb is) teszek citrom levet és héjat, majd porcukorral kikeverem, márkafüggő hogy kell e bele egy kis víz pótlás mert túl sűrű lett, illetve ki milyenre szereti. Gabonatejből és lisztből vagy étkezési keményítőből is főzhetünk hígabb besamelt tejföl gyanánt.

Kigolyózom a gombócokat , megforgatom a zsemlemorzsában. Tejfölt csurgatok rá és jó étvágyat! :)

  • TIPP: Akik nem érnek rá ott állni és kavargatni, ajánlom a tasakos kölest :D, olyan mint tasakos rizs, megfőzitek a kölest, egy kevés mennyiségű meleg gabonatejet kikevertek a hozzávalókkal és a megfőtt köleshez keverve, fedőt raktok a forró masszára, hogy összeálljon és már kész is az alap.
    A kölest előző este is megfőzhetjük, hidegen könnyebb dolgozni vele, illetve időt lehet vele spórolni.

Túrós rétes tölteléke, a túrógombóc kölesmasszája. Lehet kapni vegán réteslapot/ leveles tésztát, én ezt szoktam megtölteni a töltelékkel, a rétes tetejét vízzel megkenem és mehet is a sütőbe. 

Szólj hozzá!
Címkék: édességek

A bejegyzés trackback címe:

https://izbunker.blog.hu/api/trackback/id/tr7112446771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása